Dry needling

Dry needling is een behandelmethode die is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ´droge´ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten (20-30 minuten) en hebben invloed op de “energie” in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde ´triggerpunten´ en is geen ´energie´ behandeling.

De behandeling is gericht op het “uitschakelen” van deze triggerpunten. Via het gericht aanprikken mete en naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de werkvelkolom. Als het juiste triggerpunt wordt aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort “kramp” gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.