Revalidatiecentrum

FAQ

Inicio/FAQ

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Sporten als voetballen, squash en hardlopen kunnen de levensduur van de prothese verkorten. Die kun je dus beter niet beoefenen met een heupprothese.. Onder andere schaatsen, fietsen, zwemmen, golf,  fitness en wandelen zijn doorgaans niet schadelijk voor de prothese.

Door een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen.

  • Voorkom infectie: indien je ergens in je lichaam een infectie krijgt, bijvoorbeeld een infectie aan de huid, tenen, blaas, longen, keel of gebit, kan deze in de bloedbaan terechtkomen en zich verspreiden naar je heup. Breng de huisarts daarom op de hoogte wanneer je vermoedt dat je een infectie hebt.
  • Informeer de chirurg bij iedere andere operatie: als je in de toekomst nogmaals wordt geopereerd, vertel dan de chirurg dat je een heupprothese hebt, in verband met een mogelijk infectierisico. Ook al betreft het een kleine operatie zoals tandheelkundige ingrepen.
  • Voorkom overgewicht: met het juiste lichaamsgewicht is de druk op het nieuwe gewricht niet te hoog. En blijf in beweging zodat de spieren sterk blijven.

Het is raadzaam om na ontslag uit het revalidatiecentrum door te gaan met oefenen, bijvoorbeeld 2 maal per week in een medisch fitness centrum om de spieren te versterken.

Bij maximaal 5 procent van de patiënten met een totale prothese kan de heup uit de kom schieten wanneer ze bijvoorbeeld diep hurken of diep bukken. In de meeste gevallen is geen nieuwe operatie nodig om dat euvel te verhelpen. Door te trekken en gelijktijdig te draaien aan het been probeert de orthopedisch chirurg de heupkop weer terug te krijgen in de kom; de patiënt krijgt dan wel eerst spierverslappende medicijnen toegediend. In 1 à 1,5 procent van de gevallen ontstaat een infectie in het nieuwe heupgewricht. Dat percentage is niet hoger dan na vergelijkbare operaties. Door onze intensieve en gecontroleerde aanpak hebben wij een veel langer percentage van complicaties dan normaal gesproken. Dit door dat wij meteen beginnen met de spieren aan te sterken is het risico van heup luxaties veel mindere. Omdat wij iedere dag de wond verschonen kunnen wij bij de eerste symptomen van mogelijke infectie al meteen actie ondernemen zodat we een infectie met bijvoorbeeld antibiotica in de kiem kunnen smoren en zo een nieuwe operatie kunnen voor komen.

Bij de knie i is er geen gevaar tot luxatie, echter moet er worden opgepast dat het kunstgewricht snel en veel wordt gemobiliseerd om stijfheid te voorkomen. Daarom wordt er bij ons veel aandacht besteed aan mobilisatie van de knieprothese na de operatie.

Uit onderzoek blijkt dat vrijwel alle knieprotheses en  heupprotheses het goed doen. Zo’n 98 procent van de patiënten kan zich met de nieuwe heup of knie beter bewegen en meestal is de pijn helemaal weg.

De revalidatie begint de dag van de operatie of de dag erna, afhankelijk van of er Rapid Recovery wordt gebruikt. Een fysiotherapeut leert je oefeningen in en buiten het bed. Je mag je knieprothese of heupprothese steeds een beetje meer belasten; eerst loop je met een looprekje, dan met krukken en vervolgens geleidelijk zonder steun. Er wordt ook geoefend met traplopen. Je moet erop rekenen dat je op krukken het ziekenhuis verlaat en vervolgens gaat de revaldiatie verder gedurende 3 weken in het revaldiatiecentrum. Hier er revalidatie 2 per dag, 1 uur met de fysiotherapeut ( op de behandel bank ) en 1 uur in de oefen/revalidatie zaal om de spieren aan te sterken. Als de hechtingen eruit zijn wordt er ook 2 x per week revalidatie gedaan in een verwarmd zwembad aangepast voor revalidatie doeleinden.

Vaak kan de patiënt na gemiddeld 2 a 3 dagen na de operatie in en uit bed stappen, lopen, traplopen en in de auto stappen. Daarna gaat u naar een revalidatiecentrum om te beginnen met revalidatie traject van 3 weken met 2 uur per dag revalidatie voor een Rapid Recovery. Het principe hiervan is dat een snelle mobilisatie leidt tot een beter en sneller herstel.

Er is geen ‘beste heupprothese’. Welke prothese het meest geschikt is, hangt af van bijvoorbeeld de leeftijd, de algemene conditie en de levensstijl van de patiënt. Ook de bewezen resultaten van de prothese en de ervaring en persoonlijke voorkeur van de arts spelen een rol bij de keus.

Bij de helft van de mensen wel. Bij de andere helft is de kwaliteit van het bot onvoldoende of kan de prothese niet klem gezet worden. De prothese wordt dan tijdens de ingreep vastgezet met botcement. De patiënt merkt geen verschil: de bewegingsvrijheid is in beide gevallen gelijk.

Ze zijn er in vele soorten en maten en daardoor geschikt voor vrijwel iedereen. In heel uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij  bot tumor in de heup of knie, kan het nodig zijn een prothese op maat te maken.

In Nederland en bij ons in ziekenhuis HCB in Spanje worden dezelfde protheses gebruikt. Welke prothese voor welke patiënt geschikt is hangt onder andere af van de aandoening en de lichaamsbouw. Er zijn geen specifieke protheses voor mannen of vrouwen.

Dankzij moderne technieken kunnen beschadigde delen van een heup en knie gewricht worden vervangen, waarbij zo veel mogelijk van het bot behouden wordt.Bij een primaire prothese worden de beschadigde delen van het gewricht vervangen door een prothese Een modern kunstgewricht gaat gemiddeld minstens tien jaar tot soms wel langer dan 20 jaar mee. Na die tijd kan er een revisieoperatie nodig zijn. Het is mogelijk om tijdens een revisieoperatie de heup of knie prothese gedeeltelijk te vervangen. De duur van de prothese hangt af van de verschillende factoren, als iemand sterke spieren heeft een normaal lichaamsgewicht dat zal de heupprothese of knieprothese langer mee gaan dan wanneer iemand veel overgewicht heeft en weinig spierkracht.

Als de pijn zo erg wordt dat je niet meer kunt doen wat je wilt. Fysiotherapie of medicijnen kunnen de pijn verzachten, maar artrose is (nog) niet te genezen. Wanneer de pijnklachten zo heftig worden dat ze een normaal leven onmogelijk maken, is een heupprothese of knieprothese de oplossing. In dat geval worden de versleten onderdelen van de heup of knie (deels) verwijderd en vervangen door een kunstgewricht / heupprothese. .

Nee. Wanneer een patiënt relatief jong (voor het 50ste jaar) een kunstheup of kunst knie krijgt, is de kans wel groot dat die op latere leeftijd één of twee keer vervangen moet worden.

Bij zware belasting slijt het heup of knie gewricht sneller. Mensen die te zwaar zijn hebben vaker een versleten heup of knie en ook intensieve sporters vragen veel van hun gewrichten. Dat wil niet zeggen dat álle beweging slecht is, integendeel. Met mate bewegen is juist goed om de gewrichten soepel te houden. Het masseert als het ware het kraakbeen en stimuleert de opname van voedingsstoffen. Ook als een heupgewricht of kniegewricht al versleten is, is het goed om in beweging te blijven. Zelfs als het pijn doet. Beweeg je minder, dan zal de heup of knie stijver worden.

De uiteinden van de beenderen van een gezond heupgewricht passen in elkaar zoals een bol in een kom. Ze zijn bedekt met erg zacht kraakbeen, zodat ze soepel en zonder pijnl langs elkaar kunnen geiden en  bewegen. Met het ouder worden slijt het kraakbeen van de heup- Op den duur kan het kraak been van het heup gewricht zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden van de heup worden dan ruw en schuren langs elkaar. Dat veroorzaakt pijn in de heup bij het bewegen en stijfheid. Een dergelijke vorm van slijtage noemt men heupartrose.  18 a 20 Procent van alle 55-plussers heeft last van een vorm van heup artrose. Van alle 65-plussers is dat zelfs 90 procent. Behalve artrose kan ook een (aangeboren) ziekte of een botbreuk tot heupklachten leiden.

Het programma wordt gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Het ligt aan uw verzekeringspakket en maatschappij wat er vergoed wordt.

U kunt het programma in termijnen betalen. Er dient eerst een aanbetaling gedaan te worden om uw plaats te reserveren. Daarna kunt u in termijnen betalen. Het volledige bedrag moet aan het einde van uw verblijf betaald zijn.

Annuleren kan altijd. Tot 1 week voor aanvang krijgt u uw aanbetaling geheel terug.

het is belangrijk wanneer u zich aanmeldt op het aanmeldformulier te vermelden of u een allergie heeft en waar wij rekening mee dienen te houden. Dan kunnen we er voor zorgen dat uw allergie geen belemmering hoeft te zijn voor deelname aan het programma.

Het aantal kilo´s dat u afvalt is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

U komt in aanmerking voor een gewrichtsvervangende operatie als uw orthopeed in Nederland (of elders) die diagnose heeft gesteld. Uw orthopeed heeft meestal röntgenfoto´s laten maken van het pijnlijke gewricht en heeft deze geanalyseerd. Aan de hand van deze gegevens zal de specialist u informeren over de verschillende mogelijkheden. Als een knie- of heupprothese wordt voorgesteld dan betekent dit dat deze ingreep de beste oplossing is voor uw probleem. De operatie kunt u in Benidorm laten uitvoeren. De aansluitende revalidatie vindt plaats bij revalidatiecentrum Medifit in Moraira, Costa Blanca.

Neem voor meer informatie contact met ons op, of met uw verzekeraar in Nederland.

De eigenlijke postoperatieve pijn vermindert sterk na enkele dagen, maar de meeste patiënten ervaren onmiddellijk het verdwijnen van de pijn die veroorzaakt werd door de artrose. De intensieve revalidatie begint dus drie dagen na de operatie. Gedurende de volgende drie weken zal de pijn geleidelijk verder verminderen, in die periode neemt u pijnstillers, naargelang uw individuele pijndrempel. U zult na de 3 weken intensieve revalidatie de belangrijkste dagelijkse activiteiten kunnen verrichten.

Na ongeveer zes weken moet u vlot kunnen lopen (zonder krukken), op dat ogenblik hebt u normaal gezien voldoende spiercontrole herwonnen om in alle situaties snel en gepast te kunnen reageren, dan mag u dus weer auto rijden. Indien u geopereerd bent aan de linkerknie of heup en indien u beschikt over een auto met automatische versnellingsbak mag u eventueel iets sneller in uw auto rijden.

Als uw knie of heup echt helemaal versleten is dan zijn er geen andere mogelijkheden. Is de slijtage in uw knie of heup nog niet zo ernstig, dan kan de pijn in veel gevallen worden bestreden met paracetamol of ontstekingsremmers. Soms kan het helpen om het gewricht met een kijkoperatie schoon te maken. Bescherming in de vorm van een brace (een metalen of kunststof omhulsel dat je rondom de knie kunt binden) voorkomt abnormale bewegingen en zorgt ervoor dat de knie wordt ontzien.

In het geval van een matige knieslijtage kunnen we voor een injectie in het kniegewricht met hyaluronzuur kiezen. Deze vloeistof werkt als een soort smeermiddel in de knie en kan daardoor enkele weken tot maanden pijnverlichting geven. Het effect ervan is echter niet onomstotelijk bewezen.

Bij een kleine, lokale beschadiging in het kraakbeen, bijvoorbeeld na een ongeval, kan het kraakbeen soms worden gerepareerd met gekweekte kraakbeencellen. Bij slijtage in het gehele gewricht is dat (nog) geen optie.

Als u bij ons weggaat kunt u alweer lopen zonder krukken en een heleboel dagelijkse activiteiten doen. Om verder herstel te bevorderen is het van belang dat u in Nederland verder oefent bij de fysiotherapeut. Het is daarom handig om al voor de operatie een fysiotherapeut bij u in de buurt te zoeken en alvast afspraken te maken voor de periode na Spanje. Wij kunnen dan ook gemakkelijk kontakt met hem opnemen om alles te overleggen.

Revalidatiecentrum