Gewrichtsaandoeningen

De meeste gewrichtsaandoeningen komen door een bepaalde vorm van reuma. Dit is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem is ontregeld en werkt daardoor niet meer naar behoren. Daardoor ontstaan er ontstekingen in de gewrichten.

Mensen met gewrichtsaandoeningen als reuma zijn vaak minder actief dan mensen zonder. Dat klinkt misschien logisch, bewegen met een pijnlijk gewricht is immers minder aantrekkelijk… Toch is juist bewegen en actief zijn juist voor mensen met artrose erg belangrijk. Het zorgt namelijk voor sterkere spieren rond de gewrichten zodat het gewricht ontlast wordt en meer gewrichtsvocht wat beter is voor de kwaliteit, resistentie en beweeglijkheid van het kraakbeen. Bewegen zorgt voor een betere balans en coördinatie zodat instabiliteit wordt verminderd (en hier door de frictie en irritatie in het gewricht), ook kan hierdoor een pijnlijke misstap of val voorkomen kan worden. Pijnklachten nemen af en activiteiten in het dagelijks leven gaan makkelijker. Daarnaast verbetert het uithoudingsvermogen zodat activiteiten minder energie gaan kosten en langer volgehouden kunnen worden. Belangrijk is dat bewegen goed is voor het hele lijf en tot afname van gewicht kan leiden en een vermindering van de bloeddruk geeft.

Operatie

Bij artrose klachten aan heup of knie wordt vaak al snel gedacht aan gewricht vervangende prothese operaties. Deze operaties zijn echter een ‘laatste redmiddel’ en kunnen voorkomen of uitgesteld worden door meer bewegingen in combinatie met fysiotherapie, revalidatie en manuele therapie . Wanneer een operatie toch niet voorkomen kan worden geldt: hoe fitter u een operatie ingaat, des te fitter u eruit komt. Revalidatie en oefentherapie kan daarom een goede rol spelen bij het optimaliseren van uw fitheid vóór de operatie, zodat het herstel daarna beter en sneller gaat.

Persoonlijk plan

Samen met de fysiotherapeut en de revalidatiearts wordt er een persoonlijk revalidatie plan gemaakt. Heeft u milde klachten en wilt u advies over bewegen dan kunnen we u op weg helpen met uitleg en beweeg advies, oefeningen of eventueel een verwijzing naar een website met een oefenprogramma. Een klein aantal behandeling volstaan dan. Wanneer de beperkte beweeglijkheid van de knie of heup een belemmering geeft bij activiteiten stellen wij een persoonlijk oefenprogramma op waarbij stabiliteit, spierkracht en uithoudingsvermogen en alledaagse activiteiten aan de orde komt en bouwen de intensiteit geleidelijk op. Door bewegen weer als positief te ervaren, komt vertrouwen weer terug zodat u zelfstandig een actieve leefstijl kunt voortzetten.

Artrose

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is de naam van een gewrichtsaandoening van het kraakbeen, er gaat dan meer gewrichtskraakbeen verloren dan dat er geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen.

Ziekte van Bechterew

Een vorm van reuma is de ziekte van Bechterew. De ontstekingen ontstaan dan in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Op den duur kunnen de ruggenwervels aan elkaar vastgroeien en kan de wervelkolom verkrommen. De ziekte van Bechterew komt vaker voor bij mannen dan vrouwen.

Artritis

Artritis is één van de meest voorkomende oorzaken van chronische spier- en gewrichtspijn. Iemand die lijdt aan artritis kan ernstige pijn in de gewrichten ervaren. Er ontstaan hierbij ontstekingen in de gewrichten en deze kunnen hierbij opzwellen. De ontsteking kan zich ook uitbreiden en hierbij een spierontsteking veroorzaken, die tot spierpijn leidt.

Fybromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch, gegeneraliseerd pijnsyndroom. Mensen met fibromyalgie klachten ervaren pijn, waarvoor in het lichaam geen directe oorzaak wordt gevonden. Om van fibromyalgie te kunnen spreken, moeten de klachten langer dan drie maanden bestaan en moet er sprake zijn van pijn in het hele lichaam. De ervaren lichamelijke klachten en beperkingen lijken het gevolg te zijn van een combinatie van factoren. Zowel lichamelijke, als psychische en omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan of in standhouden van klachten. Daarnaast kunnen mensen met fibromyalgie ook last hebben van slaapproblemen, somberheid, concentratieproblemen, geheugenverlies en darmproblemen. Het revalidatieprogramma bij revalidatiecentrum Medifit besteed aandacht aan de lichamelijke aspecten maar ook aan de psychische aspecten van fibromyalgie door dit multidisciplinair te behandelen.

Osteoporose

Osteoporose geeft veelal pijnklachten die heel wisselend kunnen zijn. Wervelbreuken komen vaak voor, deze ontstaan dikwijls ongemerkt. Soms ontstaat de pijn acuut, bijvoorbeeld in de rug doordat een wervel inzakt. De pijn is dan heftig, neemt langzaam af en kan vervolgens chronisch worden. Voor een goede diagnose en een behandelplan bent u bij ons op de juiste plek.