Revalidatie na heupoperatie

WANNEER WORDT EEN HEUPPROTHESE GEPLAATST?

Een heupprothese (=een kunstheup) wordt geplaatst bij ernstige beschadiging van het heupgewricht. De oorzaak van deze beschadiging is meestal artrose of een reumatische aandoening. Dit veroorzaakt pijn en slecht functioneren. De schade is te zien op een röntgenfoto van de heup.

heup-operatie-4
Het heupgewricht bestaat uit de kop van het dijbeen dat soepel ronddraait in de kom van het bekken. Die soepele beweging wordt mogelijk gemaakt door een laagje kraakbeen op de kop van het dijbeen en in de kom van het bekken. Kraakbeen is een glad en verend weefsel.
Slijtage van het kraakbeen noemt men artrose. Dergelijke slijtage is een normaal verouderingsproces dat bij iedereen optreedt. Bij sommige mensen verloopt de slijtage sneller. Oorzaken daarvan zijn abnormale belasting, een ongeval, of vormafwijkingen van het heupgewricht. Er is zeker ook een belangrijke familiaire erfelijkheid. Slijtage is niet altijd aan een specifieke oorzaak toe te schrijven.

Dergelijke slijtage veroorzaakt pijn. Wanneer de pijn niet meer verholpen kan worden met andere middelen, dan zal een heupprothese worden voorgesteld. Bij ernstige heupbeschadiging worden zowel heup kop als heup kom vervangen (volledige prothese).
We plaatsen ook vaak een prothese als de heup kop afbreekt. Het is dan niet altijd noodzakelijk om heel het gewricht te vervangen. Gewoonlijk wordt enkel de afgebroken kop van het dijbeen vervangen. We spreken dan van een “halve prothese” of “hemiprothese”.

heup-operatie-1

HOE ZIET EEN HEUPPROTHESE ER UIT?

Een heupprothese is een nabootsing van de normale heup. Bij de operatie wordt de heup kop verwijderd (Zie figuur A). In de kom wordt het resterende kraakbeen uitgefreesd. (Zie figuur B).
Vervolgens worden de onderdelen van de nieuwe heup geplaatst. In de heup kom komt de nieuwe kom van kunststof en metaal (zie figuur C). Daarna wordt in het bovenbeen een metalen pen geplaatst met een klein kopje er bovenop (figuur D). Dit past precies in de kunststof kom. Deze pen wordt ook wel de “steel” of “stem” genoemd.

Vervolgens worden de onderdelen van de nieuwe heup geplaatst. In de heup kom komt de nieuwe kom van kunststof en metaal (zie figuur C). Daarna wordt in het bovenbeen een metalen pen geplaatst met een klein kopje er bovenop (figuur D). Dit past precies in de kunststof kom. Deze pen wordt ook wel de “steel” of “stem” genoemd.

heup-operatie-2
heup-operatie-3

Er zijn verschillende manieren om de onderdelen vast te zetten. In onze dienstverlening wordt de metalen kom meestal gewoon geklemd in de oorspronkelijke heup kom. Het bot groeit in de prothese in. Deze ingroei wordt bereikt na ongeveer 6 weken. Soms worden er één of twee schroeven geplaatst om extra stevigheid te garanderen.

In de metalen kom wordt een kunststofgedeelte geplaatst dat traditiegetrouw uit hoogwaardig plastiek vervaardigd is.

De metalen steel bestaat uit chroom-kobalt of titanium en kan op twee manieren geplaatst worden:
Ofwel wordt de steel met speciaal cement (methylmetacrlylaat) in het dijbeen vastgezet. Ook hier moet dan een stevige verankering bereikt worden door ingroei van bot; zoals eerder gezegd vraagt dit ongeveer zes weken tijd. Ofwel wordt de metalen steel in het dijbeen geklemd, zonder gebruik van cement. Of er al dan niet met cement gewerkt wordt hangt af van de kwaliteit van het bot en uw leeftijd.

Bovenop de steel wordt een bolletje geplaatst dat glijdt in het binnenste gedeelte van de nieuwe pan. De combinatie van kopje en binnenste gedeelte van de nieuwe pan noemen we het ‘koppel’. Vroeger werd meestal gekozen voor een plastiek binnen kom en een metalen kopje. Het plastiek is de zwakke schakel van de prothese omdat dat het meest aan slijtage onderhevig is. Dergelijke slijtage treedt bij iedereen op. Snelle plastiek-slijtage kan een mechanisme in gang zetten dat de heupprothese uiteindelijk doet loskomen. De normale levensduur van een plastiek/metaal-prothese bedraagt 10 à 15 jaar, soms zelfs 20 jaar. Meer en meer wordt er voor het koppel gebruik gemaakt van nieuwe materialen die beter glijden, minder wrijven en daardoor trager verslijten. Zo gebruiken we vaak een keramisch kopje, soms ook een keramische binnen kom. We hopen de levensduur van de prothese daarmee boven 15 tot 20 jaar te brengen.