TEULADA – MORAIRA

Teulada – Moraira is een van de meest charmante toeristische kustplaatsen van de Costa Blanca. Teulada – Moraira is van oorsprong een vissersdorpje en ligt tussen de populaire plaatsen Calpe en Jávea in. In tegenstelling tot vele andere kustplaatsen in Spanje heeft Teulada – Moraira haar eigen karakter weten te behouden. Hier zijn geen grote hotels of andere hoogbouw. De toeristen verblijven voornamelijk in vrijstaande villa’s, gelegen in residentiële zones en bijna altijd voorzien van een eigen zwembad. In het centrum van Moraira en aan de stranden heerst een gezellige drukte zonder dat het massaal aandoet. Het is een gezellige drukte op de sfeervolle terrasjes en in de winkeltjes. De haven van Moraira herbergt naast wat vissersboten tegenwoordig vooral plezierjachten en andere recreatieboten. In de haven wordt nog steeds de vers gevangen vis geveild.

moraira1
moraira2

Moraira heeft een spectaculaire groei doorgemaakt, maar is er toch in geslaagd haar unieke omgeving te behouden. De bestemmingsplannen hebben doelbewust rekening gehouden met het behoud van de natuurlijke rijkdommen, tradities en gewoonten. Moraira telt ongeveer 10.500 inwoners. Teulada – Moraira beschikt over indrukwekkende monumenten zoals: de laatgotische kerk uit de XVe eeuw, de uitkijktoren van Cabo de Oro (Cap D’Or) en de kasteeltoren van Moraira, die aan het strand Playa de la Ampolla gelegen is. Moraira heeft een 9 km lange kustlijn met stranden en kleine baaien zoals bijvoorbeeld: El Portet, Playa de la Ampolla, Les Platjetes, L’Andragó en La Cala. In Teulada – Moraira worden veel feesten gevierd: zowel de Patroonsfeesten van Teulada evenals de Patroonsfeesten van Moraira worden gevierd omdat het een samengevoegde gemeente betreft. Daarbij vinden er nog talrijke andere feesten plaats: de Moros y Cristianos van Moraira, de vreugdevuren van San Juan en het feest van de Moscatel (muskaatwijn) in Teulada. Nog een ander kenmerk is de gastronomie, dankzij het grote en gevarieerde aanbod, waaronder traditiegetrouwe, internationale restaurants met creatieve keukens. Een charmante moderne gemeente met respect voor haar tradities.

JAVEA

Jávea is een toeristische kustplaats annex vissersdorp gelegen aan de Costa Blanca, tussen de kapen, beschut door de indrukwekkende berg de Montgó. Jávea telt een bevolking van ongeveer 28.000 inwoners, waarvan zo´n 53% de buitenlandse nationaliteit heeft. Jávea is gebouwd rondom een Gotische vestingkerk uit de veertiende eeuw. Het stadje is de laatste jaren flink gegroeid door nieuwbouwwijken en een nieuwe jachthaven met vele faciliteiten. Jávea heeft door de jaren heen nooit haar Mediterrane sfeer of uiterlijk verloren. Het dorp heeft gekozen voor een goed evenwicht tussen moderne ontwikkeling en geschiedenis. Ook speelt de natuur in en rond Jávea een grote rol.
javea1
javea2
Het zandstrand El Arenal is na Benidorm en Dénia een van de meest bezochte stranden van de Costa Blanca. Het oude stadscentrum van Jávea heeft veel te bieden. Vooral de Gotische middeleeuwse kerk en de gebouwen en de modernere bouwstijlen uit de achttiende eeuw zijn fascinerend. Binnen de historische stadskern treffen we het oude gemeentehuis, de traditionele markthallen, een modern cultureel centrum, het archeologische en etnologische museum. Op twee kilometer van het centrum ligt de haven, waar we de prachtige kerk van de Heilige Maagd ´Nuestra Señora de Loreto´ en de visafslag aantreffen.
javea3
javea4
Bij het strand El Arenal -met een aantrekkelijke, rolstoeltoegankelijke strandboulevard- ligt een Parador (staatshotel). Jávea heeft een kustlijn van 21 kilometer. Een prachtige kust met stranden, kliffen en baaien. Daarbij mogen we de Montgó berg niet vergeten. Jávea is net als Teulada – Moraira erg feestrijk met onder andere de feesten van San Juan, Moros y Cristianos, de processie ter ere van La Virgen del Carmen en het levende schaakspel dat als Nationaal Toeristisch Belang erkend is. Golf, tennis, duiksport, jachtclub, wandeltoerisme, schietbaan, en nog veel meer. Jávea is een gewaardeerde toeristische enclave vol bezienswaardigheden en levenskwaliteit.

 

BENITACHELL

Benitachell ligt tussen Teulada – Moraira en Jávea. Benitachell heeft een kustlijn met wandelpaden langs de Middellandse Zee. Benitachell bestaat uit twee delen: enerzijds het binnenland gewijd aan akkerbouw en tuinbouw en anderzijds het kustgebied dat zeer grillig is met steile kliffen. Nog steeds treft men een rijk landschap van amandel, olijf- en muskaatdruiventeelt aan. Overwegend zijn er urbanisaties met vrijstaande villa’s en het grote aantal gepensioneerde buitenlanders dat hier woont, heeft ervoor gezorgd dat er veel service verlenende internationale bedrijven te vinden zijn.

benitachell1
benitachell2

Het kustgebied van Benitachell is bergachting ruig met mooie uitkijkpunten, waar vanuit prachtige zeezichten te bewonderen zijn. Tussen de rotsen en bergen in treffen we intieme stranden en baaien aan. Benitachell beschikt over alle nodige infrastructuur: sportfaciliteiten, golfbaan, tennisvelden, manege en wandelroutes. Ook Benitachell heeft haar feestrijke cultuur met alle tradities behouden. Het is een gemeente die haar essentie in stand heeft weten te houden, met een moderne en gastvrije mentaliteit.