NEK OPERATIE

WANNEER IS CHIRURGIE NOODZAKELIJK?

Indien herstel van de wervelkolom niet optreed na; het nemen van geneesmiddelen, therapieën zoals bijvoorbeeld Chiropractica, etc …, dan kan een operatie een oplossing zijn.

Halswervelkolom operaties worden dus alleen aanbevolen wanneer andere behandelingen hebben gefaald. De meeste artsen geven bij nekpijn de voorkeur aan medicatie, rust, fysiotherapie of revalidatie. Dit komt vooral vanwege de risico’s van de operatie en de mogelijke bijwerkingen. Er is geen garantie dat een operatie zal helpen, maar als alle mogelijke andere behandelingen zijn geprobeerd en/of uitgesloten, dan kan de operatie uitkomst bieden.

De cervicale operatie wordt meestal gedaan om een van de volgende redenen:

 • Om de pijn veroorzaakt door een beknelde zenuw te verlichten, de zogenaamde cervicale radiculopathie. Dit wordt meestal veroorzaakt door eenHernia.Meer dan 90% van de mensen die een operatie om deze reden hebben laten uitvoeren, hebben aanzienlijke verlichting van hun pijn verkregen .
 • Om de druk van het spinale ruggewervelkanaal, de zogenaamde spinale stenose, te verwijderen. Het is een meer gecompliceerde operatie en het succes van de operatie varieert tussen de 50% – 90%, afhankelijk van verschillende factoren.
 • Om wrijving tussen de wervels te voorkomen als gevolg van degeneratie. Deze wrijving veroorzaakt nekpijn en zenuw impingement (bedrukking).

 

CERVICALE CHIRURGIE: CHIRURGISCHE PROCEDURES OM NEKPIJN TE BEHANDELEN ZIJN: 

 • Voorste cervicale Discectomie: Het is de meest voorkomende operatie om nekpijn, veroorzaakt door een gecomprimeerde zenuw door een hernia, te verlichten. De chirurg maakt een incisie aan de voorkant van de hals naast de luchtpijp. Door de incisie, verwijdert de chirurg de hernia en eventuele uitlopers van botten die pijn kunnen veroorzaken.
 • Cervicale Spinale Fusie: Deze chirurgische procedure voegt twee boven elkaar liggende wervels, omdat bijvoorbeeld de schijf tussen hen is verplaatst of beschadigd. Bot of metalen implantaat wordt gebruikt om de wervels te fixeren.
 • Lamina plastiek: Wordt gebruikt om mensen te helpen met spinale stenose d.m.v. meer ruimte te creëren in het medullaire kanaal.
 • Lamina ectomie: Deze procedure wordt gebruikt om de druk op de zenuwwortel of het ruggenmerg te verwijderen.

medical-travel-spain-spine-nek-operation

CERVICALE CHIRURGIE: RISICO’S EN COMPLICATIES

Omdat de hals operatie wordt uitgevoerd via de keel en nabij het ruggenmerg is, bestaat er een klein risico van ernstige complicaties. Deze kunnen zijn:

 • Schade aan een van de grote slagaders en andere aders die passeren door de nek naar de hersenen
 • Schade aan de zenuwen of het ruggenmerg
 • Infectie van bottransplantaat of het gebied rond de kolom
 • Verplaatsing van het bottransplantaat voordat het volledig samengroeit
 • Falen van fusie van twee wervels

Sommige van deze complicaties kunnen worden behandeld met antibiotica, maar anderen kunnen een tweede operatie vereisen.

De cervicale chirurgie is ongewoon, maar wordt aanbevolen vanwege je hevige nekpijn. U moet zich goed laten voorlichten alvorens over te gaan tot operatie.