Zwembad

Hydrotherapie

Na een chirurgische ingreep, een verworven neurologische aandoening of bij een pijnlijke wervelkolom kan therapie in het water de ideale manier zijn om te revalideren. Hydrotherapie zijn bewegingen waarbij het volledige lichaam getraind wordt, zonder dat de spieren of gewrichten overbelast worden en er weinig tot geen druk op de gewrichten staat. Er wordt echter wel gebruik gemaakt van alle spieren van het lichaam.
Ons revalidatiecentrum beschikt over een 12 meter zwembad om hydrotherapie revalidatie te geven. Hydrotherapie en revalidatie gebeurt onder begeleiding van een fysiotherapeut. De therapeut helpt de patiënten ook met het omkleden (indien nodig) en het in- en uit het zwembad gaan met, indien nodig, gebruik van de zwembadlift

Geen overbelasting

In geval van een pijnlijke wervelkolom, een status na een operatie of een verworven neurologische aandoening hebben de gewrichten meestal veel beweging nodig. Het lichaam moet weer zo goed mogelijk worden voorbereid op het dagelijkse leven. Om dit te bereiken moeten de spieren krachtiger worden en de coördinatie moet worden verbeterd. Therapie in het water en zwemmen is een veilige manier van revalideren, omdat de kans op ontsteking van gewrichten en spieren erg klein is.

Hydrotherapie

Voor patiënten met pijnklachten of een bewegingshandicap is hydrotherapie vaak de enige manier om zich vrij te kunnen bewegen. Onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut is het mogelijk oefeningen te doen die op het droge niet mogelijk, of erg pijnlijk zijn. Dit heeft een gunstig effect op de stijfheid van gewrichten en op overmatige spierspanning bij spierspasme.
In het water weegt het lichaam veel minder dan normaal. Op deze manier kunnen patiënten met een verminderde bewegelijkheid, pijnklachten of een verworven neurologische aandoening zich toch ( vrijwel) pijnvrij bewegen. Het grote voordeel van therapie in een zwembad is onloochenbaar: door het zo goed als wegvallen van de zwaartekracht kan een patiënt veel sneller beginnen met een actieve revalidatietherapie. Dit versnelt duidelijk het herstelproces van de patiënten.
Met een pijnlijke wervelkolom, verminderde mobiliteit of een verworven neurologische aandoening kan er meestal snel begonnen worden aan een actieve revalidatie in het water. Zodra de behandelende arts toestemming geeft, kan de hydrotherapie starten. In het water wordt er nooit geforceerd. Oefenen gebeurt altijd pijnvrij en onder begeleiding van een fysiotherapeut.