Corona Obstructive Lung Disease (COLD)

Longrevalidatiecentrum Spanje – Medifit bereid zich voor op longpatiënten door het coronavirus. Dit omdat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade (fibrosis) oploopt en Post intensive care syndrome (PICS) door een lange ziekenhuisopname. Wij hebben een 8 weken longrevalidatieprogramma bij klachten na het corona virus ontwikkeld met ons multi disciplinaire team.

Het corona virus heeft bij veel mensen een longontsteking veroorzaakt. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in de longen ontstoken geraakt.

Het verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een normale longontsteking is dat een normale longontsteking goed te behandelen is met antibiotica. Een longontsteking die veroorzaakt is door het coronavirus richt soms veel schade aan doordat er nog geen medicijn voor is.

Veel mensen krijgen een longaanval waarbij men veel hoest en slijm ontwikkeld wordt met als gevolg kortademigheid. Dit kan soms zo ernstig zijn dat men een zuurstoftekort krijgt en naar het ziekenhuis moet voor zuurstof. Bij de meest ernstige gevallen hebben de longen zoveel moeilijkheden met functioneren dat de mensen op de intensive care komen voor kunstmatige beademing. Mensen die op de IC worden opgenomen blijven meestal 3 tot 4 weken.

Door deze ernstige ontstekingen kan er in de longen littekenweefsel ontstaan. Dit zal betekenen dat het ademen moeilijker gaat en het longvolume vermindert zal zijn. Ook doordat men een aantal weken op bed ligt gaat de lichamelijke conditie snel achteruit. De hart/longfunctie, de kracht en de mobiliteit neemt sterk af.

Hiernaast moet de psychologische trauma verwerking niet worden onderschat, na een verblijf op de IC hebben mensen vaak last van flashbacks, angst, depressie en cognitieve problemen. Dit kan soms zo ernstig zijn dat dit zich ontwikkeld in een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Een lang verblijf op de intensive care geeft ernstige lichamelijke stoornissen en beperkingen zoals spierzwakte, verminderd uithoudingsvermogen, pijn en stijfheid in de gewrichten.

Daarom is een een multidisciplinair long revalidatietraject noodzakelijk om deze patiëntengroep te helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het revalidatietraject bestaat uit fysiotherapie, ergotherapie, ademhalingstherapie, ontspanningstherapie, diëtetiek, cognitieve therapie en psychotherapie. Ook wordt er veel aandacht besteed aan oefentherapie in de revalidatiezaal en in het zwembad. Alles is erop gericht dat de patiënt weer fysiek en psychisch sterker zal worden. Het behandelteam bestaat uit een Nederlandse longarts, revalidatiearts, huisarts, cardioloog, fysiotherapeuten gespecialiseerd in longrevalidatie, ergotherapeuten, bewegingsagoog, diëtist, psychologen en psychotherapeuten.

Een longrevalidatie traject bij patiënten die lijden aan COLD (Corona Obstructive Lung Disease), eventueel in combinatie met een Post intensive care syndrome (PICS), duurt 8 weken. De individuele invulling van het revalidatieprogramma wordt bepaald door een samenwerking tussen u en onze Nederlandse longarts, revalidatiearts en het behandelteam. Bij de intake worden er naast de gesprekken een aantal testen afgenomen, zoals; een spirometrie test, 6 Minuten Wandel Test, Stand up and Go test, ECG, röntgenfoto’s, enz. Iedere week is er een evaluatie consult met de longarts, hoofd therapie en persoonlijk begeleidster waarna het behandelteam de vooruitgang van de behandeldoelen bespreekt en evalueert. Het programma wordt constant aangepast aan de persoonlijk situatie van iedere patiënt.

Longrevalidatiecentrum Spanje – Medifit heeft al menige ervaring in het behandelen van Nederlandse longpatiënten. Met name hebben wij veel ervaring bij het behandelen van COPD patiënten, wat echter niet hetzelfde is als COLD. Er zijn wel veel overeenkomsten met de behandelmethode. Een gedeelte van het longrevalidatie programma van COLD komt overeen met het revalidatieprogramma van COPD. Een van de redenen dat het COPD-programma in Spanje zo´n succes is heeft te maken met de veel schonere middellandse zeelucht dan de lucht in Nederland. Bij obstructieve longziektes als COLD en COPD heeft dit een positief effect. Wanneer een longpatiënt aankomt merkt die dit meteen door makkelijker te kunnen ademen. Dit heeft weer een positief effect op het revalidatietraject dat men gaat volgen.

Longrevalidatie wordt vergoedt uit het basispakket als er een indicatie voor is. De vergoeding geld alleen voor de revalidatie en uw reis is voor eigen kosten. Als u met het vliegtuig komt dan wordt u opgehaald van het vliegveld; Alicante of Valencia. Het verblijf, het eten en de revalidatie wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Wij hebben contracten met vele Nederlandse zorgverzekeraars en kunnen de behandelingen rechtstreeks bij hen declareren. Hierdoor hoeft u het revalidatieprogramma niet zelf te bekostigen.

Voor meer informatie over het revalidatieprogramma van het Post Intensive Care Syndroom (PICS) kunt u clicken op de volgende link: Post Intensive Care Syndrome (PICS)