Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode die is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt men een acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry Needling is niet hetzelfde als klassieke acupunctuur. Bij de klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten (20-30 minuten) en hebben invloed op de energiebalans in het lichaam. Dry Needling gebruikt meestal maar één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde ´triggerpunten´ en is geen energiebehandeling.

De behandeling is gericht op het neutraliseren van triggerpunten. Via het gericht aanprikken met een naaldje ontspannen zowel de triggerpunten als de spier(en) zich. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de werkvelkolom. Als het juiste triggerpunt wordt aangeprikt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan na de behandeling. Dit is echter meestal van korte duur en vervolgens komt er een langdurige aangename vermindering van de spierspanning.