Mocht ik weer voor deze keus gesteld worden, zou ik meteen weer voor het Spaanse Programma kiezen. Helaas is dit voor mij niet meer relevant, heb geen derde heup.

Vier jaar geleden ben ik in Nederland aan mijn rechterheup geopereerd en kan daardoor een vergelijking maken met de transplantatie in Spanje.

In april vorig jaar is er een foto van mijn linker heup gemaakt en toen is er vastgesteld dat er sprake was van forse artrose, licht progressief. De daarbij optredende pijn was nog niet dusdanig dat een directe operatie noodzakelijk was, heb dan ook tot februari 2014 regelmatig getennist, maar na een uurtje op de baan, moest ik een aantal dagen met pijnstillers de daardoor ontstane pijn onderdrukken. Ik ben toen ook gestopt met tennissen. Een paar leden van ons tennisgroepje overwinteren in Spanje en opperden de suggestie om de operatie in Spanje te laten doen. Inmiddels had ik een gesprek met de orthopeed in Nederland gehad en bleek er een wachtlijst van minimaal twee maanden te zijn.

Op tweede pinksterdag heb ik op internet de mogelijkheden van een heuptransplantatie in Spanje opgezocht en heb contact opgenomen met het HCB in Benidorm. Diezelfde dag werd ik teruggebeld door Miguel Martorell, hoofd van de revalidatie in Moraira, die me alles vertelde van de mogelijkheden in Spanje. Toevalligerwijs hadden we al in juni een vakantie naar Denia geboekt en hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het HCB in Benidorm en Medifit in Moraira te bezoeken. Zowel mijn vrouw als ik waren zeer onder de indruk en hebben direct alles in gang gezet voor een operatie in Spanje. Op advies van Spanje werd besloten, vanwege de warmte in juli en augustus, de operatie in oktober te laten plaatsvinden. Op advies van Miguel heb ik zes weken pre operatieve spierversterkende oefeningen gedaan in een sportschool onder toezicht van een daar werkzame fysiotherapeut. Dit advies heb ik opgevolgd, en achteraf is dit belangrijk geweest bij de verdere revalidatie na de operatie. KAN IK IEDEREEN AANBEVELEN.

Irma van de afdeling Luchtbrug Nederland-Spanje heeft alles voor ons geregeld, van het boeken van de heen en terugvluchten tot en met de transfer op de dag van vertrek naar Nederland was alles tot in de puntjes geregeld. Op zaterdag 11 oktober zijn we via Eindhoven naar Alicante gevlogen. Bij aankomst op het vliegveld werden we opgewacht door iemand van de Luchtbrug en werden we met een ambulance busje naar Benidorm gebracht, waar mijn echtgenote ondergebracht was in een hotel op loopafstand van het HCB. Zondag diverse pre operatieve onderzoeken en op maandag 13 oktober was het zover. In tegenstelling tot Nederland is het volgens het daar geldende protocol gebruikelijk dat de patiënt na de operatie een dag op de Intensive Care afdeling blijft, waarbij alles gecontroleerd wordt. Dinsdagmiddag terug op de afdeling. Woensdag verwijderen van de drain, infuus en katheter en kwam de fysio op bezoek en mocht ik de eerste stappen met een looprekje doen. Donderdag lopen met krukken en vrijdag met een ambulance busje naar het appartementencomplex in Benitachell. Dagelijks werd ik in het HCB van top tot teen gewassen en kreeg ik schoon beddengoed. Kamer en badkamer weden ook dagelijks grondig schoongemaakt. Ook de Nederlands sprekende orthopeed, Dr. Eric Campagnard, stond dagelijks aan mijn bed om te informeren hoe ik me voelde. Het verplegend personeel was allervriendelijks en erg behulpzaam. Het eten in het HCB was eetbaar, uiteraard geen sterrenkwaliteit maar was mee te leven. Heb wel dagelijks de gebruikelijke medicatie ingenomen maar heb helemaal geen pijn gehad. Dit in tegenstelling met mijn eerste heupoperatie waar ik de eerste dag na de operatie veel pijn heb gehad. Bij aankomst op vrijdag 17 oktober in Benitachell werden we opgewacht door Miguel die ons alles heeft uitgelegd over het hoe en wat tijdens de revalidatie in het Medifit. Twee dagen rust voordat het echte werk gebeurt, ik was wel aan rust toe, na alle inspanningen van de operatie. Zondag kregen we bezoek van twee vrienden die vakantie in Denia vierden. Heel erg gezellig.

Op 20 oktober de eerste revalidatie gehad in Medifit In Moraira. Begonnen werd met drainage van het geopereerde been, om het door de operatie ontstane vocht op natuurlijke wijze af te laten vloeien, vervolgens massage van het been en daarna in de oefenzaal waar op basis van de individuele conditie van de patiënt een revalidatie programma wordt opgesteld . Dagelijks wordt het oefenprogramma opgevoerd. Doordat ik voor de operatie reeds oefeningen had gedaan kon ik na een paar dagen, binnenshuis weer zonder krukken lopen. Buiten met 1 of 2, dit ter veiligheid. Mijn spieren waren weer aardig op peil. De wond moet natuurlijk tijd hebben om te genezen en de spieren en pezen moeten ook de prothese kunnen vastzetten. Het is wel belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam, als het zegt dat je moet rusten, moet je dit ook doen. Zo was ik af en toe behoorlijk afgepeigerd en ging ik ’s middags een uurtje siësta houden. ’s Avonds op tijd onder zeil om de volgende dag fit genoeg te zijn voor weer twee uur revalidatie. Zaterdag en zondag waren echte rustdagen en gingen we ergens heen.

Op 7 november was de laatste dag revalidatie en gingen we weer terug naar Nederland. Met de luchtbrug kortgesloten hoe laat de transfer zou plaatsvinden. Precies op tijd werden we opgehaald door een busje van het HCB, bestuurd door een ambulance broeder. Op het vliegveld van Alicante heeft hij voor een rolstoel gezorgd en gewacht totdat alle administratieve rompslomp achter de rug was. Het is weer eens wat anders om in een rolstoel voortgeduwd te worden en met voorkeur ingecheckt te worden. Op het vliegveld in Eindhoven aangekomen stond ook hier een rolstoel voor me gereed. Goede vrienden van ons stonden ons op te wachten en hebben ons thuisgebracht, heerlijk na 4 weken weer in je eigen bed en eigen omgeving.

Waarom een heupoperatie in Spanje??
1) Geen wachttijd, in principe kan de operatie binnen 2-3 weken na de aanmelding plaatsvinden.
2) Alles wordt voor je geregeld door de afdeling Luchtbrug Nederland-Spanje, zowel het boeken van de heen en terugvlucht , als de transfer van en naar het vliegveld.
3) Het heerlijke klimaat, dat de revalidatie bevordert.
4) Het HCB ziekenhuis in Benidorm is gespecialiseerd in heup en knie operaties. Er is een Nederlands sprekende orthopeed, Dr. Eric Campagnard, aanwezig.
5) Het verplegend personeel is heel vriendelijk en behulpzaam, en neemt de tijd voor je.
6) Het revalideren vindt plaats in Medifit in Moraira, wel een pittig programma: 5 dagen per week en 2 uur per dag met behulp van de modernste technieken.
7) Het revalidatieprogramma wordt vastgesteld op basis van de conditie van de patiënt.
8) De behandelende therapeut houdt je persoonlijk in de gaten en heeft alle tijd voor je.
9) Als je een begeleider bij je hebt, is er een huurauto beschikbaar, anders wordt je dagelijks opgehaald en teruggebracht van en naar Medifit.
10) Je verblijft gedurende de revalidatieperiode in een schitterend appartement, voorzien van alle gemakken, zoals Nederlandse TV (alle zenders) en Wifi.
11) Na 3 weken fysio, ben je verder dan na dezelfde periode in Nederland.

Het is natuurlijk niet allemaal Hosanna: Er zitten ook een paar nadelen aan vast:
1) Het kostenplaatje: Vlucht van jezelf en vlucht+ verblijfkosten van je eventuele begeleider zijn voor eigen rekening, brandstof huurauto, afkopen van eigen risico van de verzekering. Totaal ca. € 1500,00
2) Niet iedere verzekeringsmaatschappij is bereid dit te vergoeden. De meest bekenden die dit wel doen zijn VGZ en Univé.
3) Advies: een week of zes voor de operatie pre operatieve spierversterkende oefeningen in een sportschool onder toezicht van een fysiotherapeut. Kosten hiervan zijn ook voor eigen rekening.
Mocht ik weer voor deze keus gesteld worden, zou ik meteen weer voor het Spaanse Programma kiezen. Helaas is dit voor mij niet meer relevant, heb geen derde heup.