Knie Fysiotherapie was net zo effectief als behandeling van knie meniscusproblemen en knieartrose als artroscopie (knie kijk-operatie), volgens een studie van knie pijn door de New England Journal of Medicine.

¨Onze bevindingen suggereren dat een fysiotherapeutische (van de knie) behandeling bij deze patiëntengroep met knie klachten een goede eerste keuze kan zijn, omdat er geen verschil was met een controlegroep na 6 maanden en 12 maanden, in dit onderzoek.¨ aldus Clare Safran-Norton PT, PhD, OCS, auteur van de studie in een persbericht. ¨Deze resultaten zouden chirurgen, artsen, fysiotherapeuten en patiënten kunnen helpen om een keuze te maken uit de verschillende behandelmogelijkheden. ¨

Safran-Norton en haar collega´s screenden 14.430 knie patiënten in zeven universiteits- en orthopedische revalidatie centra. Van deze knie patiënten werden er 351 willekeurig ingedeeld bij partiële meniscectomie middels arthroscopie of bij knie fysiotherapie. Knie patiënten in de fysiotherapie knie groep kregen individuele knie behandeling en een progressief huiswerk knie oefenprogramma. Zij hadden ook de mogelijkheid om aan de knie geopereerd te worden als hun knie pijn symptomen niet verbeterden.

WOMAC – scores verbeterden voor de knie patiënten in de knie fysiotherapie groep bij de 6- maanden follow-up met 18,5 punten, terwijl knie patiënten in de knie chirurgie groep 20,9 punten stegen op de WOMAC – schaal. KOOS (Knee injury and Osteoarthritis Outcome Scores) verminderde met gemiddeld 24,2 punten bij de 6-maanden follow-up  voor de knie arthroscopie patiënten groep vergeleken met 21,3 punten daling voor de knie groep die knie fysiotherapeutische behandeling onderging.

Op het moment van de 6-maanden follow-up had 30,2% (51 patiënten) van de knie patiënten die ingedeeld waren in de knie fysiotherapie groep gekozen om de knie arthroscopische behandeling te ondergaan. 9 knie patiënten in de knie chirurgie groep verkozen de knie behandeling niet te ondergaan. Tussen de 6- en 12-maanden follow-up kozen 8 knie patiënten (4,7%) in de knie fysiotherapie groep voor de optie van knie chirurgie.

Safran-Norton en collega´s zagen dat patiënten die ervoor kozen om de knie chirurgische ingreep te ondergaan ná knie fysiotherapie, vóór de 6-maanden follow-up, vergelijkbare WOMAC-scores hadden  als knie patiënten in de knie chirurgie groep.  In totaal lieten knie patiënten in de knie fysiotherapie groep die voor een knie operatie kozen géén betere functionele scores zien, beschreven zij in hun studie.

Noot Revalidatie centrum Medifit Reha:

Deze studie concludeert dat bij knie patiënten met lichte knieartrose of knie meniscus problemen een knie kijkoperatie (knie arthroscopie) niet betere resultaten geeft dan knie fysiotherapeutische behandeling, als het gaat om pijnverlichting van de knie en goede functie.

Bij Medifit Reha in Moraira kunt u een, op u aangepast, knie oefenprogramma volgen om knieklachten te verbeteren.