Hydrotherapie

Therapeutisch zwemmen

Na een chirurgische ingreep zoals een knie- of heupprothese kan therapie in het water de ideale manier zijn om te revalideren. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld: neurologische, hart en obese patiënten. Zwemmen is een beweging waarbij je volledige lichaam getraind wordt, zonder dat de spieren of gewrichten overbelast worden en er weinig tot geen druk op de gewrichten is, terwijl álle spieren worden gebruikt.

Revalidatiecentrum Medifit beschikt over een 15 meter lang zwembad om hydrotherapeutische revalidatie te geven. Hydrotherapeutische revalidatie gebeurt onder begeleiding van een fysiotherapeut. De patiënt kan in en uit het zwembad getild worden met behulp van een speciale zwembadlift.

Na een heup- of knieprotheseoperatie hebben de gewrichten beweging nodig. De heup of knie moet worden voorbereid op het dagelijkse leven. Zwemmen als zodanig is een hele veilige manier bij het revalideren, omdat de kans op ontsteking erg klein is.

Onbelast bewegen

Onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut is het mogelijk oefeningen te doen die op het droge niet mogelijk of erg pijnlijk zijn. Dit heeft een zeer gunstig effect op de stijfheid van gewrichten.

In het water weegt het lichaam veel minder dan normaal. Op deze manier kan iemand bijvoorbeeld na een heup- of knieoperatie zich toch pijnvrij bewegen. Het grote voordeel van hydrotherapie is onloochenbaar: door het zo goed als wegvallen van de zwaartekracht kan een patiënt doorgaans veel sneller beginnen met de actieve revalidatie. Dit bevordert duidelijk het herstelproces.

Als er geen open wonden zijn, dan kan er begonnen worden met de hydrotherapie als de behandelend arts toestemming heeft gegeven. In het water wordt er nooit geforceerd en oefenen gebeurt altijd pijnvrij. De hydrotherapeutische revalidatie is altijd onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut.