Revalidatie bij longfibrose

Mensen met longfibrose hebben als belangrijkste kenmerken: een tekort aan zuurstof, benauwdheid, kortademigheid, hoesten, vermoeidheid, tekort aan energie, lusteloosheid, concentratieproblemen en depressieve gevoelens. Longfibrose komt door dat er bindweeselfvorming is in de longen en daardoor zijn de longblaasje dikker geworden. De zuurstof komt hierdoor moeilijker de longen binnen.

Longfibrose is een chronische ziekte die helaas niet te genezen is, Longfibrose is echter wel te behandelen met medicijnen en revalidatietherapie. Dit om de symptomen van longfibrose zoveel mogelijk binnen de grenzen te houden, kwaliteit van leven te verbeteren en de algehele fysieke en mentale conditie van het lichaam aan te sterken. Ook is het belangrijk om te leren om te gaan met de ziekte en de levensstijl en ritme hierop aan te passen. Sommige patiënten met longfibrose kunnen in aanmerking komen voor een longtransplantatie, echter moet de conditie hiervoor zo goed mogelijk zijn. Revalidatie is zeker voor deze longtransplantatie patiënten heel erg belangrijk.

De behandeling met medicijnen en revalidatie vertraagt het ziekteverloop en kan de klachten en symptomen helpen verminderen. De symptomen, verloop en prognose is bij iedere patiënt anders, daarom bieden wij een persoonlijke individueel revalidatieprogramma’s. Een revalidatieprogramma is maat werk en wordt geschreven door het behandelteam, noodleiding van de revalidatiearts na de intakegesprekken en uitgebreide tests.

Als iemand met longfibrose bij ons wil revalideren dan is dit mogelijk vanuit het basispakket. Ons longrevalidatiecentrum heeft contracten met de meeste Nederlandse zorgverzekeraars en daarom wordt de revalidatie volledig vergoed. Het programma is een 8 weken revalidatieprogramma met verblijf binnen ons centrum, inclusief volpension. De vliegreis is wel voor eigen rekening, vervolgens hallen wij de patiënt met of zonder begeleider/partner op van het vliegveld Alicante of Valencia en brengen wij deze naar ons centrum.