Op dit moment kan ik terugkijken op een zeer geslaagde operatie en revalidatie van mijn heup in Spanje.

Ik voel me superfit, ik doe echt alles weer, heb al weer gewerkt, ik loop en ik fiets hier in Nederland overal naar toe en vertrek morgen naar de bossen van Berlijn om daar te gaan fietsen en te wandelen. De pijn die ik had bij het lopen in de heup  is verdwenen. Ik loop weer mooi rechtop en hoef niet na te denken of ik ergens naar toe kan gaan, ik ga gewoon en heb er weer heel veel zin in. Iedereen in mijn omgeving was verbaasd na mijn terugkomst van mijn heup operatie / revalidatie proces:  “Wat zie je er goed uit!” en “Wat ben je actief!” …….  en ik maar genieten van al die positieve aandacht. Dat klinkt beter dan steeds maar weer te horen: “Jij loopt ook steeds slechter”, ik sleurde mijn lichaam eigenlijk mee.

Een heel positief verhaal dus, dat ik graag wil delen met mensen die ook voor de keuze komen te staan of ze zich zullen laten opereren aan heup prothese of een knie prothese in Nederland, Duitsland, of in Spanje. Ik ben op mijn gevoel afgegaan, heb natuurlijk wel de nodige informatie ingewonnen, maar ben ook heel goed van informatie voorzien, via post,telefoon en mail. Niets was teveel, echt alles was bespreekbaar of te regelen. Mijn grote vraag was of ik dat allemaal wel in mijn eentje moest ondergaan. Nou, dat is alleen maar meegevallen. Na de spannende vlucht werd ik opgewacht door 2 lieve mensen, een Spaanse chauffeur en een Nederlandse dame, waarmee ik heel gezellig door het Spaanse land naar Benidorm reed. In het ziekenhuis had ik gezelschap van een Nederlandse kamergenote  en werd  ik s’avonds laat ook nog verwend met een warme maalijd. Die eerste week ging heel snel voorbij, maandag de voor-onderzoeken, dinsdag de operatie, woensdag, donderdag en vrijdag een super-verzorging in het hcb Benidorm, met alweer  de eerste stapjes op de gang, onvoorstelbaar. Op zaterdag was het douchen, inpakken en wegwezen, met de nodige papieren, medicijnen en krukken, op naar mijn appartement in Benitachell, waar ik de volgende 3 weken zal doorbrengen.

Het is er nog mooier dan op de plaatjes, prachtig, ik ben helemaal onder de indruk. Het is er wel heel stil, maar na 10 minuten  staat Paul aan de deur. Hij is fysiotherapeut en komt mij alles, echt alles uitleggen. Als ik dat maar allemaal kan onthouden. De therapie-tijden staan op een lijst, gelukkig,  ook de telefoonnummers van de therapeuten, een heel prettig idee. Een SOS hanger voor nood.    Een chauffeur zal mij maandag komen ophalen………en dan is het weekend……..in mijn zonnige vakantiehuisje…………..heerlijk rustig na een enerverende week in het ziekenhuis.

Van 5 mei tot 1 juni was ik in Spanje. Op 11 mei werd ik van Benidorm naar Benitachell ( het Nederlandse Revalidatie Centrum Medifit)  gebracht.       Ik zal enkele dagen beschrijven uit mijn dagboek vanaf dat moment:

12-05-13: zondag, moederdag, 10 uur gerust en geslapen, dus heel wat ingehaald. Heel voorzichtig uit bed, niet vallen, moet zo nodig. 3 keer eruit die nacht. Ontbijt met tosti, gekookt ei en thee, zelf gemaakt. Ben trots op mezelf, voorlopig gaat het mooi goed. S’morgens geen zon, binnen voor de buis en lezen. Een mooie Spanjaard brengt het eten: sla, tomaat, olie, stokbrood, gebakken aardappelen, kaasommelet! Eindelijk mijn nagels geknipt en een wasje gedaan. Mijn billen zijn nog niet genezen, de zalf van het ziekenhuis helpt. Vanmiddag heerlijk op het terras gezeten, voeten in de zon en ingesmeerd voor zover ik erbij kon. Praatje gemaakt met Marijke, ze is 2 weken eerder geopereerd ook aan een prothese en weet me heel veel te vertellen. Een telefoontje uit Nederland zegt  mij dat het daar koud is, heb ik even geluk, vestje uit en insmeren maar, het is echt warm.

Die avond geniet ik van de ondergaande zon, achter het zwembad, boven de bergen. Het prachtige panorama is een geschenk uit de hemel. Daarna met Raymond laat op de bank voor de t.v. en heerlijk onder de warme deken.

16-05-13: Donderdag, slechte nacht, weinig slapen, veel denken, op de rug, benen plat, benen omhoog, laat uit bed. Na het ontbijt de spuit, ik word er niet goed van. Als ik buiten op adem probeer te komen, staat daar Marijke. Ze helpt me vlot de spuit erin, tafelkleed op tafel, licht aan, koffiefilters meegenomen en dan samen aan de koffie, buiten in de zon. Heerlijk!!! Gezellig bijgekletst en vitaminen opgedaan. Later komt ze ook nog met een heerlijke salade, alles erop en eraan, dit is genieten!!! Wat een vitaminen. Vandaag is de revalidatie therapie een uur uitgesteld, dus rijden we met 3 dames en Ray de chauffeur naar revalidatie centrum Medifit. De revalidatie fitness is vandaag eerst, de massages en fysiotherapie daarna. Terug in “huis” wacht een heerlijk diner en een kaart uit Nederland, leuk. Op de bank songfestival kijken met heerlijke ananas met meloen.

23-05-13: Donderdag, alleen op het grote, zonnige terras met een prachtig boek. Om 15.00 uur ben ik bij Medifit. Paul masseert ook niet alleen mijn knie, een ontstoken pees, dat doet pijn, maar het is wel over. Daarna de lymfedrainage van de heup en knie. Om 16.00 uur wacht ik boven in de revalidatie kliniek op dr. Eric Campagnard. Hij ontvangt mij in een prachtige kamer en in een oogwenk zijn de krammen eruit. Er hoeft niets meer op de heup wond, het ziet er goed uit. 6 Weken na de heup prothese operatie naar de huisarts, foto laten maken en bloed na laten kijken. Tot 3 weken na de heup prothese operatie de spuiten. Na de revalidatie  fitness staat het eten al klaar: verse salade, gele rijst met vlees en peultjes, banaan. Daarna op het terras in de avondzon!

24-05-13: Vrijdag, lezen op het grote terras in de zon, wel met veel wind. Brood en drinken mee naar revalidatie centrum Medifit om te mailen. Heerlijke massage therapie van Miguel en revalidatie fitness met Paul, met weer heerlijke salsa, merengue en bachatta-muziek. De sfeer maakt mijn bewegingen licht en heel goed te doen, het loopt gesmeerd…….op naar de laatste week. Met Ray, de chauffeur naar de winkel om bood-schappen te doen voor het weekend, want mijn zus komt mij de laatste week gezelschap houden. Ray weet wat echt Spaans is: cava, el gazpacho, totilla de patata con ce bolla!!!!!!!!

31-05-13: Vrijdag, weer een heerlijk ontbijt met gebakken ei, op het grote terras in de zon, helemaal voor ons alleen, gemaakt door Liedy, mijn altijd actieve zus . Lekker relaxen met een boek in de warme zon, de laatste dag dat het nog kan. S’middags naar Medifit, waar ik een uitgebreid gesprek heb met Miguel over: hoe nu verder, wat wel, wat niet, wat is wijs, maar vooral niet vallen, dus rustig aan!!! De taart aangesneden en gekeurd: heerlijk..en dan het laatste uurtje fitness, het gaat heel goed!!  S’avonds ons laatste uitje naar Altea, een lange, maar prachtige route langs de kust. Wat hebben wij in deze week toch vaak gezegd: “wat is het hier mooi”…………maar dit was dus ook weer heel  erg  mooi!!!!!  Een rondje gelopen langs het feest van “Trinidad”, ook heel mooi…………………  en bijkomen op een terras. Toch maar weer teruggereden en het laatste avondmaal genuttigd in Moraira!!!

Wat mij nog rest is enkele folders, ik heb ze dus bijna allemaal gegeven aan belangstellenden.

Wie de volgende patient is, weet ik nog niet. Wel dat ik heel graag mee zal gaan………en als het nodig is, kom ik zo weer terug. Voorlopig alleen maar mijn hartelijke dank aan al die lieve mensen voor de voortreffelijke behandeling!!!  Met heel veel liefs van Ans.