Parkinson revalidatieprogramma

Het behandelprogramma voor Parkinson van revalidatiecentrum MedifitReha richt zich op volwassenen die behandeld worden voor de ziekte van Parkinson. Ook bij volwassenen met atypisch Parkinsonisme kan dit behandelplan worden toegepast.

Wij werken met verschillende disciplines die samen kijken naar de huidige mogelijkheden in het dagelijks leven (ADL). Het revalidatieprogramma kan bestaan uit een combinatie van: fysiotherapie, ergotherapie, hydrotherapie, oefentherapie, acupunctuur en neuropsychologie. Welke therapieën precies nodig zijn, is natuurlijk afhankelijk van de individuele problematiek die bij iedere patiënt anders is. Daarom beginnen wij altijd eerst met een uitgebreide intake om de problematiek in kaart te brengen. Vervolgens stellen wij een persoonlijk (veelal 1 op 1) revalidatieprogramma samen, aangepast aan de problematiek, mogelijkheden en wensen van de Parkinsonpatiënt.

Doel van het Parkinson revalidatieprogramma

Doel van het programma is beter te functioneren in het dagelijkse leven, zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. Aandachtspunten zijn: het vergroten van het zelfstandig functioneren, beter leren omgaan met de klachten en acceptatie van de huidige situatie. Belangrijk onderdeel van de Parkinsonrevalidatie is het verbeteren van coördinatie en het evenwichtsgevoel om vallen te voorkomen. Ook proberen wij preventief zoveel mogelijk de ontwikkeling van Parkinson en de symptomen hiervan te remmen en indien mogelijk zelfs te stoppen.

Behandeling

Het behandelprogramma bestaat uit: individuele behandelingen, oefentherapie in de revalidatiezaal, evenwicht/balans oefeningen en hydrotherapie in ons verwarmde overdekte zwembad. Alle behandelingen in de revalidatiezaal en het zwembad zijn altijd onder leiding van een fysiotherapeut om het juiste uitvoeren van de oefeningen en de veiligheid van de patiënt te waarborgen.
In revalidatiecentrum MedifitReha hebben wij veel ervaring op het gebied van neurologische problematiek zoals Parkinson. Het multidisciplinaire team bestaat uit: fysiotherapeuten, ergotherapeut, orthopedische schoenmaker, neuroloog, neuropsycholoog en een revalidatiearts. Zij stemmen hun visie nauw op elkaar af om samen tot de juiste diagnose en een specifiek behandelplan te komen om de kwaliteit van het leven van een Parkinsonpatiënt zo veel mogelijk te verbeteren.

Revalidatiezorg bij MedifitReha wordt uit het basispakket vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars. U hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn. Hiervoor is wel een indicatiestelling / verwijzing van een revalidatiearts nodig.