REVALIDATIE VAN DE WERVELKOLOM

Ons revalidatieprogramma is een compleet concept van evaluatie en behandeling van rugklachten. Het concept maakt gebruik van zorgvuldig gerichte en gecontroleerde bewegingen om een conditioneringssyndroom geassocieerd met pijn in de rug te behandelen.

Geïndividualiseerde programma’s op basis van een vragenlijst, tests en fysieke assessments zijn hiervoor ontworpen. Speciaal ontworpen trainingsmachines voor de rug en nek zorgen voor een veilige en effectieve manier om de mobiliteit, kracht en coördinatie te verbeteren.

CONDITIONERINGSSYNDROOM

In de meeste gevallen van rugpijn is het niet mogelijk een specifieke diagnose, zoals een hernia te stellen. Ongeacht de oorzaak van de pijn is het een feit, dat er een afname van fysieke activiteit plaatsvindt samen met een afname in kracht, mobiliteit en coördinatie.

Dit kan tot een vicieuze cirkel leiden en tot meer pijn en functieverlies. Als deze situatie wordt verlengd, dan zal dit ook psychologische effecten geven. Als dit punt bereikt is, dan zijn de traditionele behandelmethoden nutteloos en de mogelijkheid van een blijvende invaliditeit worden aanzienlijk verhoogd naarmate de tijd verstrijkt. We spreken dan over een chronisch pijnsyndroom. Dit is alleen op te lossen met een multidisciplinair behandelprogramma.

 

BEWEGING ALS MEDICIJN

medical-travel-spain-spine-rehabilitation

Verschillende studies hebben aangetoond dat beweging kan dienen als medicijn voor pijnlijke gewrichten. Echter, de wervelkolom is een zeer complexe structuur van gewrichten, wervels, ligamenten, zenuwen, spieren en tussenwervelschijven.

Hierdoor is het normaal gesproken uiterst moeilijk te beginnen met trainen. Dit kan alleen op een gecontroleerde manier. Speciale machines zijn nodig om het specifieke gebied te isoleren om volledige controle over de beweging te hebben. Alle bewegingen moeten beginnen met een beperkte bewegingsuitslag en met een licht gewicht, altijd binnen de pijntolerantie en zonder uitstraling.

BEHANDELPROTOCOL

Indicaties en contra-indicaties.

De meeste rugklachten kunnen met succes door ons wetenschappelijk erkende ‘David Back Concept’ met de hiervoor speciaal ontworpen trainingsmachines worden behandeld. Dit geldt voor niet-specifieke rugpijn, chronisch pijnklachten, degeneratieve veranderingen van de wervelkolom en postoperatieve klachten. Deelname vereist dat er geen contra-indicatie aanwezig is. Contra-indicaties zijn onder andere: tumoren, ernstige osteoporose en recente fracturen.