RUG OPERATIE

Rugpijn is ´s werelds 2de oorzaak van werkverzuim. Vaak slaagt een operatie er niet in de pijn te verlichten. Ontdek wat de oorzaak is van de rugpijn en of dit verholpen zou kunnen worden met een operatie.

Verwondingen, veroudering, onjuiste lichaamsfunctie, normale slijtage, dit alles kan uw rugklachten veroorzaken. Een schade ergens in je rug of druk op de zenuwen van de wervelkolom kan leiden tot rugpijn en/of andere symptomen. Als u lijdt aan chronische pijn in de rug, dan is de vraag – Kan een rugoperatie mij van deze pijn afhelpen?

Uit de meest recente onderzoeken is gebleken dat de meeste rugklachten niet geopereerd hoeven te worden, slechts een klein percentage van de gevallen vereist een operatie aan de rug. Het grootste deel van de rugklachten kunnen worden opgelost met niet-chirurgische (conservatieve) behandelingen, zoals toediening van ontstekingsremmers, warmte- en/of koude applicaties, podologie, dieet, fysiotherapie, chiropractie, orthopedische manuele therapie, medische training therapie, enz … Alleen als meerdere conservatieve behandelingen niet hebben geholpen, is een operatie mogelijk de oplossing om rugpijn te verlichten.

WANNEER HEEFT U EEN RUGOPERATIE NODIG?

 • In het geval van compressie van een spinale zenuw die een langdurige slopende pijn in de rug veroorzaakt en/of ongevoeligheden aan de achterkant van de benen.
 • In sommige hernia gevallen – de tussenwervelschijven zijn het zachte gedeelte tussen de wervels (botten) van de wervelkolom.
 • Als u een gebroken ruggengraat of andere schade aan de wervelkolom heeft veroorzaakt door een ongeval.
 • Als u een wervelfractuur en/of spinale instabiliteit heeft als gevolg van osteoporose.
 • Als u al eerder bent behandeld en conservatieve maatregelen hebben gefaald om uw rugpijn of andere symptomen te verlichten.

DE VOLGENDE OMSTANDIGHEDEN KUNNEN EEN OPERATIE VEREISEN ALS DE ZIEKTE PROGRESSIEF EN ERG PIJNLIJK IS OF ER LANGE ZENUWCOMPRESSIE PLAATSVIND:

 • Scoliose, een abnormale kromming van de wervelkolom.
 • Kyfose, bultvorming bij de borstwervels.
 • Espondilistesis, verschuiving van een segment van de wervelkolom.
 • Spinale stenose, een vernauwing van het wervelkanaal.
 • Radiculopathie, irritatie en ontsteking van een zenuw veroorzaakt door een hernia.
 • Degeneratie, de ontwikkeling van pijn in de tussenwervelschijf als gevolg van slijtage.

medical-travel-spain-spine-back-rehabilitation

SOORTEN WERVELKOLOM OPERATIES

Om de druk op het ruggenmerg of zenuwen te verlichten, kunnen chirurgen gedeelten van het bot weghalen. Dit om de gereduceerde doorgang van het ruggenmerg of de zenuwen dat door de wervels loopt te vergroten. Ze kunnen ook het uitstulpende geleiachtige deel van een tussenwervelschijf verwijderen om de druk op een beknelde zenuw te verlichten.

 • Discectomie: Dit is de gedeeltelijke of totale verwijdering van een tussenwervelschijf. De meest voorkomende toepassing in gevallen van hernia.
 • Lamina ectomie: Deze procedure omvat het verwijderen van het bot rondom het ruggenmerg. Het ruggenmergkanaal wordt vergroot en dit verlicht de druk op de zenuwen/ruggemerg (stenose).
 • Fusie: Spinale fusie door twee of meer wervels van de ruggengraat permanent te verbinden. Het kan pijn verlichten door de stabilisering van de wervelkolom. Soms wordt het gebruikt om pijnlijke bewegingen tussen de wervels, die kan worden gegenereerd door een gedegenereerde of beschadigde tussenwervelschijf, te immobiliseren.
 • Vertebroplastiek: Hierbij wordt botcement in de ingezakte wervel geïnjecteerd. Dit kan nuttig zijn voor gebroken wervels die pijn veroorzaken. Kyfoplastiek is een soortgelijke procedure, maar veel duurder. Kyfoplastiek is het inbrengen van een ballon in de holte van de wervel die gecomprimeerd is en dan injecteren met botcement.
 • Schijfprothese: De implantatie van een kunstschijf is een alternatieve behandeling voor de wervelfusie (artrodese).

OVERWEEG ALLE OPTIES

Vóór de aanvaarding van een rugoperatie, is het raadzaam om een second opinion door een andere wervelkolomspecialist te laten uitvoeren. Chirurgen verschillen in hun opvattingen over wanneer te opereren en wat voor soort operatie nodig is.