Shockwave

Met de Shockwave behandeling van Medifit bent u snel van uw klachten af, met name als het gaat om calcificaties of aandoeningen van de pezen. In revalidatiecentrum Medifit hebben wij reeds jarenlange ervaring met de Shockwave behandeling. Hierdoor zijn wij in staat om al uw klachten effectief en snel te behandelen en tevens tegen zo laag mogelijke kosten.

Extracorporaal Shock Wave Therapy (ESWT) behandelt een uitgebreid scala van aandoeningen, gebruik makend van schokgolven. De behandeling is niet-chirurgisch en niet-invasief. Deze effectieve en snelle behandeling maakt gebruik van intense, maar zeer korte energiegolven om vele chronische pijnlijke orthopedische aandoeningen te genezen. De voordelen voor u? Geen risico’s behorende bij een operatie, geen maanden uitgeschakeld, geen tijd en geld verspild aan behandelingen die niet werken. Bewezen pijnvermindering is het antwoord op uw vraag.

Welke aandoeningen kunnen worden behandeld met shockwave?

Shockwave therapie kan worden gebruikt bij veel musculoskeletale aandoeningen. Vooral problemen waarbij veel bindweefsel aan het bot hecht. Klachten van peesaanhechtingen aan de grotere gewrichten, zoals de schouder, elleboog, heup en knie zijn prima te behandelen met schockwave therapie. Voorbeelden zijn een tenniselleboog of de zogenaamde ‘jumpers knee’. Een van de gebieden die het meest wordt behandeld is echter de voet, zoals hielspoor en fasciitis plantaris (ontsteking peesplaat onder de voet). Hieronder worden nogmaals enkele aandoeningen benoemd die regelmatig met goed resultaat worden behandeld:

  • Hielspoor. Dit is een kalkvormige afzetting van het peesblad onder de voet. Vaak is deze puntig en kan behoorlijk pijn doen bij het lopen. Bij sommige mensen is deze aandoening wel aanwezig, maar zorgt niet voor klachten.
  • Fasciitis plantaris. Deze kwaal wordt vaak verward met hielspoor. Hoewel het ook pijn onder de voet veroorzaakt, is de oorzaak anders. Ditmaal is het een ontsteking van het peesblad onder je voet in plaats van een verkalking. Dit kan een erg vervelende blessure zijn, die redelijk vaak voorkomt bij hardlopers. Door de van nature slechte doorbloeding van de achillespees, gaat herstel vaak wat trager dan bijvoorbeeld bij een spierblessure.
  • Schouderklachten. De schouder is een complex gewricht. Er zijn dan ook tal van oorzaken te vinden voor pijn aan je schouder. Een voorbeeld kan een peesverkalking zijn.

Naast deze aandoeningen zijn er nog andere gebieden, waarbij deze therapievorm wordt ingezet, zoals verschillende botgerelateerde problematieken en wondgenezingsprocessen. Dit zijn echter minder bekende aandachtsgebieden, die in de meeste fysiotherapeutische praktijken nog niet worden behandeld, echter wij hebben hier veel en goede ervaringen mee.

Shockwave therapie uitgelegd

ESWT is de afkorting voor Extracorporaal Shock Wave Therapy. Extracorporaal wil zeggen dat de golven worden geproduceerd buiten het lichaam. Shockwaves zijn schokgolven, die worden gecreëerd in een speciaal apparaat en via geleidende gel het lichaam binnendringen. Het is een behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van sterke energiegolven. Er zijn twee verschillende golven op wekken, namelijk een radiale en gefocusseerde golf. Bij de meeste praktijken wordt de radiale variant gebruikt, omdat hier met meest over bekend is wat betreft de effectiviteit bij bepaalde aandoeningen. Uit een recent onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld bij de behandeling van een patella peesontsteking er evenveel verbetering plaatsvindt. Dit is maar één voorbeeld, er zijn namelijk vele andere onderzoeken die de effectiviteit van zowel een radiale als gefocusseerde behandeling aantonen. Het een hoeft het ander dus niet uit te sluiten. Alhoewel er andere toepassingen zijn om deze techniek te gebruiken, wordt hier uitgelegd wanneer ESWT kan worden gebruikt bij problemen aan het bewegingsapparaat. Voorbeelden hiervan zijn peesproblemen aan knieën, schouders, voeten, ellebogen en heupen. Eigenlijk kunnen alle pezen, bandjes en spieren die dicht onder de huid liggen, worden behandeld middels deze therapie. Bovenstaande problematiek is soms moeilijk aan te pakken met de meer klassieke methodes en kunnen dan ook regelmatig chronisch worden. Met ESWT geven patiënten vaak aan minder pijn te hebben en sneller te genezen zonder noemenswaardige neveneffecten (aanvankelijke lichte ontsteking).

Bij revalidatiecentrum Medifit hebben we meer dan 15 jaar ervaringen met schockwave therapie en beschikken we over 2 ESWT apparaten.