medisch-toerisme-spanje-benidorm-heupoperatie-1

Afgelopen februari 2013 heb ik mij laten opereren in Spanje aan mij heup. Via mijn verzekeraar VGZ werd ik op de mogelijkheid attent gemaakt dat de behandeling van een nieuwe heup ook in het buitenland gedaan kon worden. De reden dat ik mijn operatie van mijn nieuwe heup in Spanje heb laten uitvoeren is gebaseerd op het feit dat aansluitend aan de opname in het ziekenhuis van een dag of 5, er 3 weken intensieve heup revalidatie aan gekoppeld is onder leiding van goed opgeleide en ervaren Nederlandse fysiotherapeuten.

Gezien mijn leeftijd van 52 jaar, was het mijn doel om z.s.m. weer mobiel te zijn. Uiteraard is het bijna altijd mooie weer in die streek van Spanje ook medebepalend geweest om de heup prothese operatie daar uit te laten voeren.

De behandeling in Spanje voor heup en knie prothese operaties met revalidatie wordt gepromoot door de verzekeraar met een speciale website,http://nl.medicaltravel-spain.com/medisch-centrum/revalidatie-centrum/, en ondersteund door een deskundig, Nederlands sprekend team. Na informatie te hebben ingewonnen bij het team werd ik al snel in contact gebracht met de Nederlands sprekende Orthopeed/traumachirurg dr. Eric Campagnard. Hij legde mij precies uit hoe de heup protheses operatie in zijn werk ging en wat voor materiaal er gebruikt ging worden als implantaat.

medisch-toerisme-spanje-benidorm-heupoperatie-2

Na overtuigd te zijn geweest van de kwaliteit van de zorg heb ik mij definitief aangemeld bij de Kliniek in Benidorm. Zij hebben daarna gezorgd voor de tickets voor mij en mijn begeleider en 2 weken later waren wij op weg naar Spanje. Bij aankomst, zondagavond, stond direct een Nederlandse dame te wachten op ons samen met een ambulancebroeder, die ons van het vliegveld Alicante naar Benidorm brachten. Diezelfde avond nam mijn begeleider intrek in het hotel, dat gelegen is 100m van de kliniek HCB en ik ging direct door naar de kliniek.

Maandags werden er een paar testen gedaan en heb ik gesprekken gehad met de anatesist en de chirurg. Dinsdagmorgen ben ik geopereerd aan mij heup en ’s middags lag ik alweer op de verkoeverkamer. De zorg is ronduit goed te noemen, er lopen diverse meertalige verpleegkundigen in de kliniek, waaronder ook Nederlandstalige.

Woensdag weer naar mijn kamer gebracht, waarna ’s-middags al werd begonnen met wat beweging- en loopoefeningen. Zaterdags ben ik samen met mijn begeleider naar Benitatchell/Moraira gebracht naar het appartement met hotel service. Een redelijk nieuw complex, voorzien van de benodigde voorzieningen. Het appartement heeft een ruime badkamer, airco en sateliet TV. In de tuin liggen 2 zwembaden en ligstoelen. Bij het appartement krijg de begeleider ook de beschikking over een gratis auto. Maandag begon de eerste fysiotherapie/revalidatie van de heup.

medisch-toerisme-spanje-benidorm-heupoperatie-3

Het zijn 2 uur durende sessies, waarbij het eerste half uur gebruikt wordt om het geopereerde been te masseren om het vocht in het been te verwijderen. Na dat half uur breng je zo’n 1.5 uur door in de fitness / revalidatie ruimte. Hier zijn diverse revalidatie apparaten beschikbaar om zo snel mogelijk weer goed mobiel te worden. Mijn heup oefeningen bestonden vooral uit, fietsen, lopen op de loopband, krachtraining voor de benen, crosstrainer en diverse oefeningen om de mobiliteit van het been en de  heup te verbeteren. Door dit intensieve programma was ik binnen een paar dagen al zeer goed mobiel.

De oefeningen worden in de loop van de 3 weken geïntensifeerd en na 2 weken kreeg ik zelfs toestemming van de chirurg om weer auto te mogen rijden. Uiteraard is het bijzonder fijn om na 2 uur intensief bezig te zijn geweest uit te rusten op een terrasje in de zon in Moraira, Javea, of Calpe. Dit is ook wel een van de leuke bijkomstigheden van een operatie in Spanje.

De begeleiding van het team van Medifit is zeer professioneel en aangenaam. Het team heeft een brede basis van specialisme.

medisch-toerisme-spanje-benidorm-heupoperatie-4

Na totaal 4 weken in Spanje te hebben verbleven werden wij weer door een personenbusje opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Ik heb diverse mensen in NL gesproken de ook geopereerd zijn aan hun heup of knie, maar dan zelf de revalidatie/fysio moeten regelen. Deze mensen zijn lang niet zover na 4 weken als dat ik was met mijn intensieve revalidatie programma. Tevens bestaat het risico dat, indien men niet een goed intensief revalidatie programma doorloopt, er blijvende ongemakken kunnen ontstaan en de soepelheid van het been niet geheel terugkeert.

Al met al ben ik zeer tevreden over de gehele reis. De begeleiding was steeds stipt op tijd aanwezig en alles wat men mij heeft beloofd, heeft men waargemaakt.

Vooral de combinatie van de heup operatie met het intensieve revalidatieprogramma, het mooie weer en de prachtige streek hebben ertoe geleid dat het geheel fantastisch is verlopen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Robert C.A. Tak

Huizen